Antik szőnyegek tisztítása házilag.

Nehézségi szint:

Közepes

Időigény:

3 óra

Mire lesz szüksége:

Az antik kézi csomózású szőnyegek megfelelő otthoni tisztítása, ápolása különös odafigyelést igényel. Korukból, valamint anyagukból eredendően sérülékenyebbek lehetnek, ezért nem mindegy mit és hogyan használunk otthoni tisztításukhoz. Ha makacsabb szennyeződéssel van dolgod inkább bízd szakértőkre a feladatot. Amennyiben egyszerűbb szennyeződést szeretnél eltávolítani vagy csak szőnyeged frissességét szeretnéd megőrizni bízunk benne, hogy rövid útmutatónk segítségédre lesz és magabiztosabban állhatsz neki a feladatnak!

Milyen gyakran tisztítsam?

Ha szőnyeged központi helyen van és sokat van kitéve megpróbáltatásoknak, akkor javasoljuk 2-4 havonta elvégezni az alábbi lépéseket. Ez azért is fontos, mert segít megőrizni régi szőnyeged állapotát és színeit ezzel akár évtizedekkel növelve élettartamát. Ráadásul ez a módszer még a molyok távoltartásában is segít. Amennyiben a bolyok már beköltöztek a szőnyegedbe, inkább ne kezdj bele, mert könnyen ronthatsz a helyzeten. Ezt a tisztítási módszert csak természetes színezékkel festett, gyapjú szőnyegeken ajánljuk alkalmazni!

Lássunk is neki!

Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.

01. Por és egyéb szennyeződések eltávolítása.

Porszívózd át a szőnyeg elejét-hátulját, közepes fokozaton ügyelve a rojtok, valamint a szélek épségének megőrzésére. Nem szabad túl magas fokozaton használni a porszívót, mert az kárt tehet a szőnyeg csomóiban.

Ha szükséges végezd el többször a szőnyeg porszívózását és ha van lehetőséged a port kirázni is a szőnyegből (lehetőleg kűltéren!), akkor azt is javasoljuk elvégezni.

Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.

02. Célzott folttisztítás ecettel és szódabikarbónával

(Opcionális) Normál esetben a foltok tisztítása azonnali cselekvést igényel, viszont ha már bele száradt foltokkal kell szembenéznünk fontos, hogy soha ne dörzsöljük túl erősen a felületet, mert könnyen kárt tehetünk antik szőnyegünkben.

Készíts keveréket ecetből és szódabikarbónából fele-fele arányban és egy rongy segítségével helyezd a foltra, majd hagyd egy órán át beivódni a szennyeződésbe. Ez idő alatt figyelj rá, hogy gyermeked és háziállatod ne menjen a szőnyeg közelébe! 50-60 perc leteltével már lehet is alkalmazni a következő pontban leírt tisztítási technikát.

Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.

03. Samponos és kefés tisztítás.

Hideg vízben oldj fel PH semleges szőnyegsampont úgy, hogy minél habosabb vizet kapj. Forró, meleg vizet antik szőnyeg tisztításánál nem szabad alkalmazni! Fogj egy puha sörtéjű kefét vagy egy rongyot, mártsd bele a tisztítószeres keverékbe, majd a csomók szálirányával megegyezően óvatosan dörzsöld át a felületet. 

Először mindig egy kis felületen próbáld ki a kikevert tisztítószert a színek esetleges megfolyásának elkerülése érdekében! Ha színfolyást tapasztalsz a próbafélületen itasd fel a keveréket és inkább kérd szakértő segítségét!

Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.

04. Rojtok tisztítása 

A rojtok tisztítását különös odafigyeléssel kell végezni, mert általában itt a legsérülékenyebb a szőnyeg. 

Erős szennyeződés esetén előbb ecettel és langyos vízzel távolítsd el a foltok nagyrészét. Utána gyengéden fésüljük át a rojtokat, hogy “egymás mellett feküdjenek”, majd a samponos keverékkel és pufa kefével dörzsöljük át a szálakat hosszanti irányban. Ezután tiszta vízzel mosd át a rojtokat.

Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.

05. Szőnyeg öblítése

Spriccelj tiszta vizet a szőnyegre úgy, hogy az nedves, ne pedig ázott legyen! Ha túl sok víz kerül rá fehér színű törölközővel itasd fel a felesleges vizet. Fontos, hogy ne színes törülközőt használjunk, mert azok foltokat hagyhatnak szőnyegünkön.

Ezután ablaklehúzót közepes erősséggel rányomva húzd végig a szőnyegen a szálak irányába haladva! Igyekezz a lehető legtöbb vizet eltávolítani a szőnyegből, hogy felgyorsítsd a végső száradás időtartamát. Addig ismételd az öblítést és lehúzát ameddig már nem habos vizet húzol ki a szőnyegből.

Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.

06. Szőnyeg szárítása

Otthoni körülmények között a megfelelő szárítás megoldása nehezebb lehet mint maga a tisztítás. A szőnyeget célszerű lógatva szárítani ügyelve arra, hogy azt véletlenül se törjük be. A legmegfelelőbb hely erre az erkély, függőfolyosó korlátja lehet, viszont ügyelni kell rá, hogy ne érje közvetlen napfény a szőnyeget, mert attól kifakúlhatnak a színei. Ez a folyamat akár 1-2 nap is lehet, azonban hajszárítóval és egyéb eszközökkel való gyorsítását nem ajánljuk! 

Meg is volnánk!

Reméljük, hogy útmutatónkat hasznosnak és informatívnak találtad! Természetesen minden nálunk vásárolt szőnyeget tisztítva és moly ellen kezelve adunk át új tulajdonosának, ami kíméletes használat, megfelelő odafigyelés mellett akár egy évig is megőrzi frissességét!

Kérjük bátran forduljon hozzánk, amennyiben antik szőnyegének profi tisztításra van szüksége!

Kapcsolódó:
Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.
Szőnyegtisztítás

Természetesen minden szőnyegünk, kelimünk és egyéb textilünk, valamint ezekből készült párnáink, táskáink és egyéb tárgyaink

Tovább
Rugexpert - Antik szőnyegek tisztítása házilag.
Termékeink

Gyönyörű kézi csomózású keleti szőnyegekkel, magyar és külföldi festők lenyűgőző munkáival, kézzel faragott mesébe illő felújított bútorokkal, precíz

Tovább

Az útmutatóhoz használt források: angi.com és saját többéves tapasztalataink!

Amennyiben szeretnél a jövőben elsőként értesülni híreinkről, bejegyzéseinkről iratkozz fel hírlevelünkre. A friss infókon, hasznos tanácsokon felül minden feliratkozónk állandó 5% kedvezményt is kap vásárlásaiból!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.